Reliability of the Humeral Head Centralization Test (HHCT) for evaluation of the humeral head translation in traumatic anterior shoulder instability. A pilot study

Het doel van de HHCT betrouwbaarheid studie is een in de praktijk praktisch toepasbare test te verkrijgen, die meer informatie verschaf over de mate van glenohumerale translatie tijdens bewegen.

Link: https://shoulderelbowcenter.com/ 

Deelnemers

  • Inclusiecriteria                                                          Exclusiecriteria:
    patiënten tussen de 18-65 jaar                                   neurologisch letsel
    minimaal 2 keer anterieure luxatie doorgemaakt          stabiliserende operatie in het verleden
    de Nederlandse taal machtig zijn                                multi-directionele instabiliteitproefpersonen 

VU-vertegenwoordiging / begeleiding

  • Karin Hekman
  • prof. Michel van den Bekerom ( Vrije Universiteit, Amsterdam)
  • BIBOSI project, better in better out in schoulder instability 

Contactpersoon en aanmelding:  Karin Hekman Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrond: Bij schouderinstabiliteit is er sprake van een insufficiënte motor control functie van deze rotator cuff spieren. Dit kan diverse oorzaken hebben bijvoorbeeld capsulolabrale schade, ossale schade, neurologische schade of peesrupturen. Functionele aspecten zoals o.a. scapulaire dysfunctie, kinetische keten zwakte, lokale of gegeneraliseerde hypermobiliteit, lokale stijfheid of musculaire dysbalans spelen daarnaast ook een rol. Binnen de fysiotherapie beoordelen we de functie van de rotator cuff op kracht en uithoudingsvermogen. Echter weten we de primaire motor control functie, het waarborgen van glenohumerale stabiliteit, niet goed te beoordelen omdat er geen meetinstrumenten voor zijn. Een beter meetbaar inzicht over deze stabiliserende motor control functie voorkomt dat er te snel op kracht wordt getraind, zodat de stimulans van compensatoire spierpatronen, wat de instabiliteit juist in de hand werkt, kan worden voorkomen. Standaardprocedures voor het meten van glenohumerale laxiteit zijn stress radiografie of MRI of dynamische echografie. Echter is er in alle studies gefocust op passieve laxiteit, waar de HHCT studie zich focust op de actieve stabiliteit om de rotator cuff motor control functie te kunnen beoordelen. Beperkingen van dit onderzoek zijn dat de metingen worden gedaan in een gestandaardiseerde en gecontroleerde setting met een ondersteunde bovenarm. 
Vraagstelling : Is er een significant verschil in anterieure translatie van de humeruskop tussen schouderinstabiliteit patiënten en gezonde proefpersonen? Is dit verschil betrouwbaar te meten tussen 2 verschillende zorgprofessionals en binnen dezelfde zorgprofessional?

Accreditatie: geen

Status project:  onderzoek lopend

Publicatie: