Het doel van het GRIP project is het verbeteren van de bedrijfsvoering van BVO’s door te onderzoeken op welke manier liesblessures bij profvoetballers voorkómen en effectiever behandeld kunnen worden.
Link: www.hva.nl/project-grip
Deelnemers
- onderzoekers lectoraat Sportzorg Hogeschool Amsterdam
- hoofdonderzoeker: mw A.M.C. van Bijsterveldt
- praktijken van het ACNEF / MSG Science Netwerk Fysiotherapie
VU-vertegenwoordiging / begeleiding
geen
Contactpersoon: A.M.C. van Beijsterveldt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Achtergrond
In het betaald voetbal zijn blessures een groot probleem vanwege diverse negatieve gevolgen. Blessures leiden bijvoorbeeld tot een jaarlijkse kostenpost van 20 miljoen euro bij Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) in Nederland. Eén van de veelvoorkomende blessures is een liesblessure. Deze blessure vergt een langdurig hersteltraject. Bovendien hebben voetballers een verhoogd risico op een nieuwe liesblessure als ze hersteld zijn van een eerdere liesklacht. De drie onderzoeksvragen zijn:
Hoeveel voetballers lopen gedurende één voetbalseizoen een liesblessure op?
Welke risicofactoren op speler- en clubniveau spelen een rol bij het ontstaan van deze liesblessures?
Welke behandeling is het meest effectief bij spelers met liesblessures?
Accreditatie: nvt
Status project: beeindigd juni 2017
Deelnemende organisaties:
Naast deelnemende BVO’s zijn de volgende organisaties bij het project betrokken: Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB), Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg (NVFS), Vereniging voor Fysiotherapeuten binnen het Betaald Voetbal (VFBV), Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG), College van Clubartsen en Consulenten (CCC), TNO en Nederlands Paramedisch instituut (NPi).
Publicatie: zie publicatie lijst