B2A logoBack2Action

Kwalitatieve onderzoeken

Naast de data verzameling van de RCT zijn de onderzoekers van Back2Action bezig met het uitvoeren van twee kwalitatieve studies.

Eén studie om inzicht te krijgen hoe fysiotherapeuten het begeleiden van de online (psychologische) interventie ervaren. Hiervoor zijn 15 fysiotherapeuten uit de interventie groep geïnterviewd.

Daarnaast is er een kwalitatieve studie onder patiënten uit de interventie groep gaande. In deze studie wordt gekeken hoe patiënten omgaan met hun langdurige klachten en of de online modules hierin een rol hebben gespeeld.

 

Fysiotherapie versus fysiotherapie plus e-health modules ter behandeling van herstel-belemmerende psychosociale factoren – een gerandomiseerde klinische studie

Link: www.back2action.nl  

Deelnemers: 

  • Geselecteerde praktijken van het MSG Science Netwerk Fysiotherapie

VU-vertegenwoordiging

  • Lisette Bijker (onderdeel promotie onderzoek)
  • dr. Wendy Scholten-Peeters
  • prof. dr. Michel Coppieters
  • prof. dr. Pim Cuijpers (Clinical Psychology)
  • Eva Poolman

Contactpersoon en aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Eva Poolman RS 1

Hier treft u de de nieuwsbrief aan van Back2Action

Client informatie film

 

Achtergrond
Diverse psychosociale risicofactoren (zoals depressie, angst, somatisatie, kinesiophobia, catastroferen, en slechte pijn coping) belemmeren het herstel bij patiënten met rug en/of nekpijn. Fysiotherapeuten geven aan onvoldoende voorbereid te zijn om deze belemmerende factoren voor herstel te diagnosticeren en/of te beïnvloeden. Onze hypothese is dat een e-health programma gericht op deze (voor de individuele patiënt relevante) risicofactoren een meerwaarde is wanneer ‘blended’ met usual care fysiotherapie. Om deze hypothese te toetsen wordt een RCT uitgezet met 260 patiënten, gerecruteerd en behandeld via ~30 eerstelijns fysiotherapie praktijken uit het MSG Science Network Fysiotherapie.
Lees meer

 Aanvraag METC:  Goedgekeurd door METC VUmc 2017.286 op 25 oktober 2017

Participerende  organisaties:  Praktijken MSG Science Netwerk Fysiotherapie

Publicaties: In voorbereiding