Het onderzoeksproject ‘Vaste Grond voor Knikkende Knieën’ richt zich op het verbeteren van de kwaliteit van de (sport)fysiotherapie door het ontwikkelen van een praktische tool, een prototype app die in het werkveld gebruikt kan worden als hulpmiddel voor sporthervatting bij revalidatie na een voorste kruisband (VKB) letsel.

                                                                                                                           knikknde knieen

Link: https://www.han.nl/onderzoek/werkveld/projecten/vaste-grond-knikkende-kni/

Deelnemers

  • Lectoraat Musculoskeletale revalidatie HAN (Bart Staal) en Codarts 

  • onderzoeker Inge van Haren (HAN)
  • Codarts
  • praktijken van het ACNEF / MSG Science Netwerk Fysiotherapie

VU-vertegenwoordiging / begeleiding

    geen

Contactpersoon: Inge van Haren  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Achtergrond
Een uitdaging van de sportfysiotherapeut is om de patiënt zo snel mogelijk, maar zonder kans op nieuw letsel, terug op het sportveld te krijgen. Er bestaan geen eenduidige criteria op basis waarvan de sportfysiotherapeut de sporter goed kan adviseren of het veilig is het sporten te hervatten of dat er nog verder gerevalideerd moet worden.
Doel van dit onderzoek is om antwoord te krijgen op de vraag hoe het proces van sporthervatting vormgegeven kan worden bij sporters die revalideren na een VKB letsel. Om dit te realiseren zijn er een drietal projectdoelstellingen opgesteld:

  • het in kaart brengen van factoren op basis waarvan sportfysiotherapeuten kunnen inschatten of een sporter na een VKB revalidatie het sporten weer kan hervatten;
  • het ontwikkelen van een predictieregel op basis van deze factoren, waarmee de kans op sporthervatting op het niveau van voor de blessure is te voorspellen;
  • het ontwikkelen van een (prototype) online tool die door de sportfysiotherapeut gebruikt kan worden om de kans op veilige sporthervatting te berekenen.


Met deze doelstellingen wordt beoogd om het handelen van de sportfysiotherapeut beter te onderbouwen, waardoor effectieve, maar ook efficiënte zorg wordt geleverd 

Accreditatie:  8 accreditatiepunten bij deelname aan onderzoek voor zowel het KNGF als het Keurmerk. (registers algemeen of sport)

Status project: afgerond onderzoek

Deelnemende organisaties: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Codarts, Radboudumc (afdeling Health Evidence en IQ Healthcare) Sport Medisch Centrum Papendal PMI Rembrandt KneeSearch NVFS