Betrouwbaarheid van het conditioned pain modulation (CPM) effect, geïnduceerd via de cold-pressor test versus de ischemie test procedure & Onderzoek of centrale pijn modulatie veranderd is bij patiënten met aspecifieke nekpijn.

Link:

Doel: Het testen van de betrouwbaarheid van het conditioned pain modulation (CPM) effect, geïnduceerd via de cold-pressor test versus deischemie test procedure. 

Deelnemers:  

  • Geïnteresseerde MT praktijken MSG Science Netwerk Fysiotherapie
  • Roland Reezigt (Lid MSG Science Netwerk Fysiotherapie)
  • Sjoerd Kielstra (Lid MSG Science Netwerk Fysiotherapie)

VU-vertegenwoordiging / begeleiding

  • dr. Wendy Scholten-Peeters
  • prof. dr. Michel Coppieters

Contactpersoon en aanmelding: Roland Reezigt Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Roland Reezigt

Achtergrond
Conditioned pain modulation is een courante techniek om veranderde centrale pijnmodulatie te objectiveren in patiënten met (persisterende) pijn. Er is echter weinig bekend welke conditioneringsstimulus (cold pressor test of ischemie test) het meest betrouwbare CPM-effect oplevert. De effectgrootte en betrouwbaarheid van beide paradigma’s worden getest in patiënten met nekpijn en gezonde participanten (controle). Deze studie is een voorbereidende studie op een vervolgstudie waarin het CPM-effect gebruikt zal worden als uitkomstmaat om het effect van manuele therapie na te gaan.

Accreditatie: geen 

Status project: lopend onderzoek