MSG Symposium 2023 'Hoofdzaken'

Op 14 april 2023

MSG Symposium: 'Hoofdzaken'

symposium2023 1000px

 

Op dit symposium zullen hoofdzaken ter sprake komen die voor de gespecialiseerde fysiotherapeuten actueel, interessant, waardevol en in de praktijk direct toepasbaar zijn. In de eerste presentatie zal de rol worden belicht die het slaapritme heeft voor pijn en kaakgerelateerde klachten door prof dr. Ghizlane Aarab (ACTA, Amsterdam). In de afsluitende presentatie “Hersentrauma in de sport” worden de recente inzichten en richtllijnen gedeeld en geillustreerd met voorbeelden uit de praktijk door KNVB bondsarts dr. Edwin Goedhart.  Naast deze presentaties kunt u workshops (meet the experts) bijwonen met casuistiek over slaapproblematiek en sportgerelateerd hersentrauma. Daarin zal de behandeling van deze aandoeningen (door  Edwin Goedhart, KNVB ism Aniek Nagtzaam, Sport Medisch Centrum Flevoland, Lelystad) aan bod komen maar ook specifieke mobilisaties voor de cervicale wervelkolom worden besproken (Andreas Amons, Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn, Hoofddorp). Voor een beoordeling van de posters kunt u in de pauzes langs de posterpresentaties lopen van studenten van de verschillende MSG opleidingen en onderzoekers.

 Dagvoorzitter: dr. Wendy Scholten-Peeters (VU, Amsterdam)

 

Aarab
prof. Ghizlane Aarab 

Aniek Nagtzaam
Aniek Nagtzaam

 

Amons
Andreas Amons

 

Goedhart
dr. Edwin Goedhart

   

12.00- 12.30:  Registratie en ontvangst met koffie/thee

Posters

12:30 - 12:40   Inleiding door dr. René Castien, coördinator MSG Science Netwerk Fysiotherapie

12:40 - 13:30   Key-note 1 presentatie: Slaapstoornissen en chronische pijn  door prof. Ghizlane Aarab (ACTA, Amsterdam)

13:30 - 14:15   Lunch en postersessies


14:15 - 15:00  Workshops

Workshop 1:  N.a.v. 2 casussen, waarbij slaap (stoornissen) een rol spelen zal de (orofaciale) pijn interventie worden besproken met interactie met de deelnemers van de workshop door Ghizlane Arab (ACTA, Amsterdam)

Workshop 2:  Maatregelen en revalidatie na hersentrauma door Edwin Goedhart (KNVB) en Aniek Nagtzaam (Sportfysiotherapeut bij Sport Medisch Centrum Flevoland, Lelystad).  

Workshop 3:  Specifieke mobilisaties van de cervicale wervelkolom: "een alternatief voor manipulatie?" door Andreas Amons
                                                                                                                            (PhD i.o. Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn)


15:05 - 15:50  Workshops

Workshop 1:  N.a.v. 2 casussen, waarbij slaap (stoornissen) een rol spelen zal de (orofaciale) pijn interventie worden besproken met interactie met de deelnemers van de workshop door Ghizlane Arab (ACTA, Amsterdam)   

Workshop 2:  Maatregelen en revalidatie na hersentrauma door Edwin Goedhart (KNVB) en Aniek Nagtzaam (Sportfysiotherapeut bij Sport Medisch Centrum Flevoland, Lelystad. 

Workshop 3:  Specifieke mobilisaties van de cervicale wervelkolom: "een alternatief voor manipulatie?" door Andreas Amons,
                                                                                                                              (PhD i.o. Paramedisch Behandelcentrum Hoofdpijn)


15:50 - 16:10  Koffie en Thee Postersessie

16:10 - 17:00  Key-note 2 presentatie Hoofdtrauma in de sport door dr. Edwin Goedhart (KNVB)

17:00 - 17:10  Bekendmaking Beste poster door voorzitter jury

17:15              Afsluiting door dr. Wendy Scholten-Peeters (VU Amsterdam)

Daarna:  Borrel en hapje

 

  

 

 

     

 

Posters:

Posters met lopende projecten van het MSG Science Netwerk Fysiotherapie, Masteropleiding Musculoskeletal Physiotherapy Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam en andere opleidingen zijn te bekijken in de receptie ruimte voor het Auditorium.

Locatie:
Auditorium, Vrije Universiteit De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam
Bij binnenkomst in de hoofdingang van het hoofdgebouw van de VU wordt u begeleid naar het Auditorium. Voor een routebeschrijving per auto of openbaar vervoer klik hier.
Bewijs van deelname (indien voldaan aan betalingsverplichting) ontvangt u na afloop van het symposium.

  • Kosten deelname:
  • MSG leden ( NVMT, NVFS, NVOF, NFP): 75 euro
  • Deelname als lid van MSG Science Netwerk Fysiotherapie: 60 euro
  • Overige studenten (opleiding Fysiotherapie of Master-opleiding): 60 euro
  • KNGF lid: 110 euro
  • niet-KNGF lid: 125 euro


Het aantal aan te vragen accreditatiepunten: 5